Rieten Daken | Ruim opgezet | Buitenplaats

45 exclusieve woningen

In opdracht van  BPD projectontwikkeling b.v.

Vrijstaande woningen

De vrijstaande woningen kunnen met recht royale villa’s genoemd worden, hebben een royale footprint van ruim 7 bij 12 meter, waaraan ook nog eens standaard een dubbellaagse serre is toegevoegd met een footprint van 3 bij 5 meter. De woning wordt gekenmerkt door een prachtige voor- en achterzijde, die alzijdig is. Dit betekent dat de kenmerkende dubbellaagse serre zowel aan de voorgevel als de achtergevel kan verschijnen. Dit geeft plan een prachtig beeldkenmerk. De vrijstaande villa’s komen in het plan voor op plekken met uitzicht over de Tuin van Oegstgeest en op andere plaatsen waar het blikvangers zijn in de doorzichten van het stedenbouwkundig ontwerp.

De plattegronden van de vrijstaande woningen zijn uniek. Op de begane grond kent de woning een royale entree met een grote hal, waarbij direct een doorzicht geboden wordt door de woning. Op de begane grond is ruimte voor een prachtige living, een kookeiland en een werkplek. De eerste verdieping bestaat maar uit liefst vier royale slaapkamers, waarbij zelfs een slaapkamer een eigen badkamer heeft met een walk-in closet. Tevens bevindt zich op deze verdieping een tweede badkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich nog eens twee grote ruimtes die ingericht kunnen worden als speelkamer, werkplek, of extra slaapkamer.

Door de hoge kap bij de woningen is zelfs ruimte bij de tweede verdieping om in de kap een entresolvloer te maken, waarop bijvoorbeeld een bed kan komen of extra opslagruimte kan worden gemaakt.

Twee-onder-een-kapwoningen

De twee-onder-een-kapwoningen z n asymmetrisch waardoor deze als een eenheid worden gezien. Steeds is er een topgevel en een langsgevel naar de straat gericht. De entree zit bij de ene woning in de zijgevel en bij de andere woning in de voorgevel. In tegenstelling tot de vrijstaande woningen is er bij de twee-onder-een-kapwoningen voor gekozen de topgevel aan de straatzijde altijd met een lamellen gevel uit te voeren. Dit zodat in de straat en in het openbaar gebied een rustige signatuur ontstaat. Aan de achterzijde (de tuinzijde) wordt wel de glazen gevel toegepast, waardoor de woningen een prachtige verbinding met de tuin krijgen. Ook de plattegronden van deze woningen z n groot te noemen. Zo kent de begane grond een footprint van ruim 7 bij 10 meter. Hierdoor heeft de woning een royale entree, met een grote living en een prachtige keukenruimte. Op de eerste verdieping hebben de woningen ruimte voor 4 slaapkamer, ook bevindt zich hier een aparte badkamer. Op de tweede verdieping kunnen eveneens een tweetal ruimtes worden gecreëerd. Ook bij deze woningen is het mogelijk door de hoogte een entresolvloer te maken waar een bed of extra opslagruimte gemaakt kan worden.

2018 in verkoop
2019 aanvang bouw

Kappen

Het uitgangspunt van de woning is een eenvoudige, archetypische hoofdvorm. De duidelijke kapvorm geeft een sterk silhouet aan de woning. Door zijn ruime hoogte, kan in de kamers in de kap zelfs een entresolvloer gemaakt worden. Hier kan een extra bed of speelkamer voor de kinderen gemaakt worden. Er is bij het ontwerp bewust gekozen voor een rustige verschijningsvorm van de daken door het toepassen van een tweetal traditionele dakbedekkingen, te weten riet en zwarte leien. Door te kiezen voor slechts twee materialen in twee kleuren is de verschijningsvorm van een afstand rustig, maar krijgt het plan wel een eigen identiteit.

De woningen spelen ook in op de wens om gebruik te maken van geleding, het mee ontwerpen van aan- en bijgebouwen en het toepassen

van verschillende nok- en goothoogtes. Zo wordt door standaard het toepassen van bijgebouwen met dubbellaagse serre’s gevarieerd in de beeldtaal, waardoor een levendig straatbeeld ontstaat met verspringing in de nokhoogtes. Ook de goothoogtes variëren door soms door te lopen tot de grond en op andere momenten de traditionele hoogte aan te houden, hiermee krijgt de buitenplaats haar unieke karakter, met een rijke variatie.

Door royale woningen met doordachte plattegronden als basis aan te bieden, wordt verrommeling door ongewenste dakramen, -kapellen en –doorvoeren zoveel als mogelijk tegengegaan en wordt het beeldmerk bewaakt. Een voorwaarde voor het behouden van de eigentijdse signatuur.

Veel glas

Bij dit ontwerp is bewust gekozen voor het toepassen van veel glas in de voor- en achtergevel van de woningen om het unieke karakter van het plan vorm te geven. Hierdoor kunnen de kappen zo rustig mogelijk blijven en zijn slechts daar waar nodig dakramen toegepast, voor voldoende daglicht in de kamers. Door het toepassen van veel glas worden ook de doorzichten in het plan vergroot en hebben de woningen een magnifiek uitzicht op de Tuin van Oegstgeest of de eigen tuin. Hier spelen de plattegronden van de woningen ook op in. Om zorg te dragen voor goede verbindingen tussen de woning en de tuin, hebben de woningen op minstens twee plaatsen door middel van dubbele tuindeuren toegang tot de tuin, zodat binnen en buiten in elkaar over lopen.

 

Team Rijnweijde

BPD ontwikkeling b.v.
Dingemans Architectuur
Elias Stedenbouw

Houten Lamellen

Als tegenhanger voor de woningen met veel glas in de gevel, zijn er ook woningen waar lamellen worden toegepast. Dit zodat er variatie onstaat in de beeldtaal van de architectuur en het kleurgebruik van de woningen. Achter de lamellen komen naar binnen draaiende ramen zodat het glas eenvoudig te openen is en de ramen schoongemaakt kunnen worden.

Robuuste houtmaten en grote afstand en zorgen dat er genoeg uitzicht is tussen de planken door, maar dat de hoogstaande zomerzon van het glas wordt gehouden.

Grote schoorsteen

Als karakteristiek element is bij de meeste woningen ervoor gekozen grote schoorstenen toe te passen. Dit is gedaan om een duidelijk verticaal element toe te voegen, die als het ware de woningen vastprikt in het landschap. De schoorsteen wordt beëindigd met een kap in hetzelfde materiaal als de nok.

Dak als een deken

Het dak is als het ware als een deken over het huis heen gevouwen. De nok is gevormd door een strakke zetwerk beëindiging. Bij de rieten daken wordt dit in bruin patinerend koper uitgevoerd, bij de leien daken in een op de lei afgestemde kleur zetwerk.

Natuurlijke materialen en kleuren

In het ontwerp is bewust gekozen voor een bescheiden verschijningsvorm in kleurgebruik van de woningen. Dit betekent dat bij de vrijstaande en twee-onder- een-kapwoning de woning maar in vier beeldtalen kan voorkomen met slechts het gebruik van twee kleuren in dak en gevel. Dit betekent dat of de kap van riet of van een zwarte lei is en dat de gevel lichtbruin of wit is. Elk beeldmerk kent zijn eigen afwerking qua kleurgebruik en materialisatie van nokafwerking, goten, hemelwaterafvoeren, kleurstelling kozijnen en lamellen.