Ontwerpfilosofie

Puur

Een goed ontwerp is doordacht, doorwerkt. Het heeft een bepaalde puurheid. Alsof het in één keer zo is ontstaan. Je kunt er niets aan afdoen. Niet denken: wat nou als we… Het is logisch, in functionaliteit en vorm. Vreemd misschien, maar de esthetiek van een bouwwerk is voor mij niet het belangrijkste. Het moet vooral kloppen.

Recreatiewoning prefab in sneeuw

Logisch

Hoe zitten dingen in elkaar? Dat is wat mij boeit als ik een gebouw bekijk. Zoals bijvoorbeeld bij een boerenschuur, een pakhuis of een industrieel monument. Het gebruik van de ruimte en eenvoudige materialen hebben het ontwerp bepaald. Het was nooit de bedoeling om zo’n gebouw mooi te maken. En toch is het resultaat indrukwekkend.

Eerlijk

Hoe bouw je met zo weinig mogelijk materialen een huis? Vanuit deze fascinatie heb ik de bouwmethode Ruwbouw = Afbouw ontwikkeld, met eerlijke materialen, zoals hout, beton, staal en glas. Door in de ruwbouw materialen en oplossingen met zorg te kiezen, elimineren we de afbouw. Want beton is beton, staal is staal en hout is hout. Alles is wat het lijkt.