‘Wat kost een huis bouwen?’ ‘Wat kost een huis tekenen?’ ‘Wat kost een architect?’ Vanzelfsprekend stel je deze vragen als je van plan bent een huis te bouwen of verbouwen. Want voordat je kunt beslissen of je aan dit avontuur begint, wil je weten waar je financieel aan toe bent. We geven je graag een overzicht. Maar let op: ieder huis is een uniek ontwerp en heeft een eigen prijs. Schakel daarom op tijd een kostendeskundige in.

Welke factoren bepalen de prijs?

Iedereen probeert natuurlijk het maximale uit z’n budget te halen. Vaak merken we echter dat mensen denken genoeg te besparen door goedkopere tegels of -sanitair te kiezen. Dit bespaart wel euro’s, maar heeft nauwelijks impact op de totale kosten van een huis.

De bouwsom van een woning is te verdelen in vier invloedsfactoren, waarbij elke volgende factor een steeds kleinere invloed heeft op het totaal. Dus factor 1 beïnvloedt de prijs veel meer dan factor 4. Slimme oplossingen in de eerste factoren leveren daarom de grootste besparing op de bouwsom op.

Het totale volume bepaalt in grote mate de prijs. De meeste mensen willen hier niet op beknibbelen, dat is begrijpelijk. Maar als je de kosten van je woning in de hand wilt houden, is het belangrijk om goed over de grootte en de plattegrond na te denken.

  • Hoe kunnen we loze ruimte zoveel mogelijk beperken?
  • Hoe gaan we slim om met verkeersruimte?
  • Hoe kan een kleine ruimte toch groot aanvoelen?
  • Kunnen we meerdere woonfuncties in één ruimte realiseren?

De schil van een woning bepaalt voor een belangrijk deel de prijs. Met de schil bedoelen we hier de buitenkant van de woning. Hoe groter en complexer de schil, hoe duurder het gebouw. Dat begint bij het kiezen van een slimme vorm voor het vloeroppervlak en de plattegrond. Want een vierkant heeft een kleinere omtrek dan een rechthoek, bij hetzelfde oppervlak.

Elke gevelopeningen kost geld. Een groter raam is duurder dan een klein raam, maar niet duurder dan twee kleine ramen. Bedenk dat bepaalde werkzaamheden voor elk raam uitgevoerd moeten worden, maar dat dat bij een groter raam meer 1 keer hoeft te gebeuren.

Hoe ga je dan slim om met ramen en deuren? Als je binnen en buiten in elkaar wilt laten overvloeien, zijn grote ramen een must. Een lichte woning is voor veel mensen heel belangrijk en helpt bij het groter laten lijken van een ruimte. We kiezen er daarom vaak voor om meer grote ramen te gebruiken, dan bijvoorbeeld de woning te vergroten. Dit werkt kostentechnisch veel beter.

Veel mensen denken dat ze op materiaalgebruik veel kunnen besparen. In de praktijk blijkt dat op de factoren hierboven veel meer winst valt te behalen. Als je daar slimme keuzen maakt, kun je hier wat vrijer kiezen. Dat geeft in het eindresultaat vaak net dat beetje extra finesse, zonder dat je budget uit de hand loopt.

  • Welke materialen kies je voor de buitenkant van je woning? Bakstenen of hout?Rieten kap of pannen?
  • Aan welke onderdelen wil je graag iets extra’s uitgeven? Een maatwerk voordeur, een open trap, een moderne zinken dakgoot.
  • Welke wensen heb je voor de afwerking binnen? Een eenvoudige oplossing kan heel mooi zijn.
  • Alle onderdelen van de woning spelen een rol: keuken, sanitair, tegels…

Voorbeelden uit de praktijk

De voorbeelden van huizen op onze site zijn ingedeeld in drie categorieën A, B en C om de privacy van de bewoners te respecteren.

Categorie A

€250.000 tot €500.000

Recreatiewoning prefab in sneeuw

Categorie B

€500.000 tot €750.000

Moderne landelijk gelegen woning

Categorie C

€750.000 tot €1.000.000

Je kunt deze prijzen vergelijken met de prijzen op Funda, als je de prijs van de grond er bij optelt. Reken hierbij op €150.000 tot €250.000 voor gemiddelde grondprijzen bij een vrijstaande woning. We vinden dit de eerlijkste vergelijking, omdat zo alle kosten meegenomen zijn voor een huis dat klaar is om in te huizen.

Wat kost een architect?

Dingemans Architectuur werkt zoveel mogelijk met vaste tarieven. Voor de helderheid. We delen het werk op in drie fasen: schetsontwerp, definitief ontwerp en bouwbegeleiding.

In deze fase maken we het ontwerp van je woning. Van het eerste idee tot een 3D-visualisatie en tekeningen voor de welstandscommissie.

Deze fase kost € 7.500,-. Dit is inclusief de garantie op een akkoord van de welstandscommissie.

We maken de tekeningen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Met onder andere: tekeningen op schaal van 1:100, detaillering, een voorstel voor materialen en kleuren, een funderingsplan en milieuberekeningen.

De kosten van deze fase zijn € 7.000,- tot € 9.000,-. De prijs is afhankelijk van de omvang en complexiteit van je woning. De prijs is inclusief de garantie op een omgevingsvergunning.

We kunnen je geheel ontzorgen tijdens de bouw van je woning, maar in de praktijk merken we dat opdrachtgevers sommige zaken zelf willen uitvoeren, of daar contacten hebben. Voor deze fase geldt daarom een prijs in overleg.

DNR 2011 is van toepassing op onze projecten. Alle prijzen zijn exclusief 21% btw.

Meer weten over de kosten van een huis? Kijk op dan bijvoorbeeld op verbouwkosten.com.